Kuidas hooldada juukseid suvel?

Suure suvekuumusega näib, et mida vähem kehakatteid seljas, seda parem. Sama meelt ei pruugi aga olla sinu juuksed. Kuigi päikesekiirgus on võrdselt kahjulik nii juustele kui nahale, pööratakse rannailmadega enam tähelepanu siiski naha kaitsmisele ja juuksed jäävad pigem tagaplaanile. 

Nii UVA- kui ka UVB-kiirgus muudab juuksekarva elastsena hoidva keratiini jäigaks, mistõttu hakkavad juuksed murduma. Selle tagajärjel kahjustub juuksepigment, mis toodab loomulikku juuksevärvi, rääkimata siis keemilise värvi kahjustumisest — ja juus muutub tuhmiks. 

UVA-kiire põletus tekitab tõsiseid kahjustusi ka juukse soomusetaolisele pealiskihile ehk kutiikulikihile. Kui see saab kahjustada, pole juus enam ühtlaselt sile, vaid moondunud kujuga, harali, kuiv ja elutu. 

Seetõttu tulekski juuste tervise huvides neid suvel karmi päikese eest kindlasti kaitsta. 

Päike ei paista ju ainult rannas, vaid ka tänaval, seega on juuste kaitsmine oluline igal pool ja igal ajal, mitte ainult plaažil peesitades. Juukseid saate kaitsta mütsi või rätikuga, aga kaitset vajavad ka juukseotsad kuhu on soovituslik kanda enne õueminekut UV-kaitset sisaldavat toodet. 

Kui peapiirkonnas on alasid, mida juuksed mingil põhjusel ei kata, tuleks sinna kanda päikesekaitsekreemi, seda eriti meesterahvastel. 

Kõige paremini aitab päikesekahjustusi vältida juuste regulaarne ennetav hooldamine: pidev niisutamine nii kodus kui ka juuksuri juures on tervete ja ilusate, päikesele vastupidavate juuste alus. 

Kui päike on juustele juba liiga teinud, tuleb neid ravida, et anda neile tagasi nende loomulik niiskus. Siinkohal on kõige tulemuslikumaks salongides tehtav ravi- ja niisutushooldused, kuigi üht-teist saab ära teha ka kodus. 

Hooldustooteid tuleks juustesse kanda nii enne päevitamist, päevitamise ajal, kui ka pärast päikese käes viibimist, siis on kindel, et juuksed ei saa kahjustada ega muutu koledaks.

Kuidas hooldada juukseid keset suurt suve ja päikesepaistet? 

Kindlasti oleks mugavam hooldada juukseid ühtviisi nii suvel kui ka talvel, kuid tuleks siiski arvestada, et suvesoe mõjub kiharatele teistviisi kui talvekülmad ja seetõttu erineb ka hooldus. 

Et saada ilusad ja terved juuksed, järgi neid lihtsaid reegleid:

  • kuna suvel pesed pead tihedamini, vali igapäevaseks kasutamiseks mõeldud pehmem šampoon,
  • kord nädalas pese juuksed meresoolast või basseiniveest puhtaks sügavpuhastava šampooniga,
  • vaheta oma tavaline palsam tugevama niisutava maski vastu,
  • ära unusta, et niiskust vajavad ka juuksepikendused,
  • enne õueminekut rõõmusta juukseid päikesekaitset sisaldava tootega,
  • lase juuksuril hellitada oma juukseid ravivate ja niisutavate hooldustega,
  • ja kindlasti kata oma pea rätiku, kübara või kas või suvalise mütsilotuga!